Vaar je deze zomer tegen de stroom in? 3 vaarfacts!

Heb je er altijd al van gedroomd om met een boot de wijde wereld in te varen? Misschien komt je droom dit jaar uit! Maar alvorens je aan boord gaat, informeer je je best goed, zodat je geen (figuurlijke) kapers tegenkomt onderweg. Is een bootverzekering verplicht? Heb je een vaarbewijs nodig? Waarvoor ben je gedekt? We schipperen samen met jou door de vragen!

1.   Geen vaarbewijs, toch bestuurder

Stel dat je deze zomer graag een dag op de Leie zou dobberen met een bootje, dan kan dit perfect zonder een vaarbewijs. Natuurlijk, zal dit niet met iedere boot het geval zijn, maar er zijn verschillende opties waarbij het zeker kan. Denk bijvoorbeeld aan een kleine motorboot, een roeiboot of een kano. Daarnaast hangt ook veel af van de plaats waar je het water zou betreden. In het water van een stroom, rivier of kanaal mag je in vele gevallen wel varen met zo een bootje, maar controleer dit altijd op voorhand. Betreed nooit het water, als je niet zeker bent of je effectief op dit water mag varen.

2.   Ben je verplicht om een bootverzekering aan te gaan?

Als je met een kleine boot het water op gaat, dan is de kans groot dat je voor ongevallen verzekerd bent door de familiale verzekering die je reeds hebt. Maar opnieuw… ga dit eerst na bij je verzekeraar, aangezien verzekeringen onderling kunnen verschillen.

In principe ben je in België enkel verplicht om een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid aan te gaan voor de voertuigen waarmee je de baan op gaat. Boten worden hier buiten beschouwing gehouden, al kan je er eigenlijk amper aan onderuit. Zo heb je verplicht een vlaggenbrief nodig om ergens te mogen varen, aanmeren of naar het buitenland te trekken. Stel dat je bijvoorbeeld met je boot wil aanleggen in een jachthaven of je wenst je aan te melden bij een watersportvereniging dan kan een bootverzekering voor hen een absolute must zijn.

Opgelet, in vele buitenlandse landen is dit wel effectief verplicht, wees hier dus op voorbereid! En… vaar vooral jezelf niet in het vaarwater!

3.   Waarvoor ben ik verzekerd met een bootverzekering?

Als je een bootverzekering aangaat, dan gaat jouw verzekeraar verschillende bulletpoints af die jouw boot tot in detail beschrijven. Zo omschrijft deze o.a. de volgende puntjes:

  • leeftijd van de boot;
  • de lengte van de boot;
  • de exacte waarde;
  • de snelheid waarmee je kan varen;
  • de hoedanigheid/toestand van de boot;
  • het type boot;
  • het aantal eigenaars van de boot;
  • de omgeving waarin de boot vaart.

 

Ben je van plan om deze zomer een boottrip te maken? Spring gerust binnen zodat we alles tot in detail kunnen bespreken!

Terug naar overzicht